Hvem trenger båtførerbevis

hvem trenger båtførerbevis-båtførerprøven

Båtførerbevis eller båtførerprøven er noe mange spør oss om. Skal du føre båt, men er usikker på om du behøver båtførerbevis? Du er ikke alene, vi får stadig spørsmål fra kunder som lurer på hva reglene er. Les videre, så skal vi forklare hvordan reglene rundt dette er.

Båtførerbeviset er et bevis som lar deg føre norske fritidsbåter opp til 15 meters lengde (49,21 fot), innenfor Norges grenser.

Krav til båtfører

Kravene til båtfører er avhengig av båtens størrelse og fart. I forskrift om krav til minstealder og båtførerbevis mv. for fører av fritidsbåt står det at fører av fritidsbåt skal være fylt 16 år når:

  • båten har lengde mindre enn 15m (49,21fot)
  • har motor med større ytelse enn 10hk
  • kan oppnå større hastighet enn 10knop

For å føre fritidsbåt som er over 8 meter eller har motor med effekt over 25hk må du ha båtførerbevis. Dette gjelder for alle som er født etter 1. januar 1980. Er du født før 1980 anbefales det likevel at alle som ferdes til sjøs, avlegger båtførerprøven for å ha kunnskap for en trygg og sikker ferdsel på sjøen.

Båtførerprøven

Båtførerprøven består av en teoretisk prøve etter retningslinjer fastsatt av Sjøfartsdirektoratet. Du kan avlegge båtførerprøven fra fylte 14 år, men får ikke utstedt båtførerbevis før du er 16 år. Med båtførerbevis kan du føre fritidsbåter opp til 15 meter (49,21 fot) uten ytterligere begrensninger.

Båtførerprøven kan du ta på et godkjent testsenter som du finner oversikt over her.

Når prøven er bestått, må du søke om båtførerbevis til Sjøfartsdirektoratet på fastsatt skjema. Det må legges ved:

  • bekreftelse på bestått båtførerprøve
  • passfoto, ikke eldre enn ett år
  • kopi av godkjent legitimasjon med navn og fødselsnummer
  • kopi av kvittering for betalt gebyr

Skjema og andre ofte stilte spørsmål rundt båtførerprøven finner du på Sjøfartsdirektoratet sine sider om båtførerbevis/båtførerprøven.

Klar for å leie båt?

Vi har båter til utleie både for deg med og uten båtførerbevis.

Leie båt